Despre friciile copiilor

 

    Azi eram în parc cu fetita mea de 1 an si 5 luni când o femeie "binevoitoare" putin colorata la fata începe sa ii spună fetitei mele(noroc ca e încă mica si nu înțelege mare lucru) că dacă nu e cuminte o sa o ducă la ea acasă si o sa o bage într-un sac si o da la țigani care o bagă într-o groapă, auzind acestea nu am știut cum sa reacționez, ce sa ii zic femei, am reușit sa scot doua vorbe, spunându-i ca e cuminte si mi-am luat copilul si am plecat de acolo. In urma acestei situații mi-am adus aminte cum mă speriau si pe mine adulți din viata mea când era mică, si cât de multe frici aveam, frici de care nu am scăpat nici în ziua de azi.

    Era un obicei absolut oribil sa iți sperii copiii cu bau bau, sau cu baba cloanța sau cu țiganii care vin si te fura si te bagă în sac, atunci fiind copil credeam ca toate aceste relatări sunt absolut adevărate,  si îmi făceam niște scenarii înspăimântătoare. Dupa ce m-am maturizat si am avut primul copil, mi-am dat seama de aceasta greșeală uriașă pe care o fac unii părinti si nu mi-am speriat niciodată copiii si nu le-am permis nici altora, ba chiar i-am povestit fetitei mele ca dacă cineva vreodată o sa o sperie cu ceva sa știe ca este doar o minciuna, ca nu exista decât în basme.
 
  Copiii trebuie sa cunoască adevarul, nu trebuie crescuți cu frici, cu teama, trebuie sa fie lăsați liberi, sa fie curioși, sa dorească sa cunoască lumea asa cum e ea, sa traiască frumos si bine, ei trebuie sa știe ca viata e frumoasa si merita trăită cu zâmbetul pe buze. Fricile copilăriei ne urmăresc mult timp, chiar si după ce ne-am maturizat si am devenit părinti, important e sa știm efectul lor pe termen lung si sa nu aplicam niciodată aceasta metoda asupra copiilor noștri.

  Un copil crescut în frica e adultul de maine lipsit de încredere in el, e adultul care ia decizii foarte greu, nu își asuma responsabilități, comunica greu, leagă foarte greu prietenii si cel mai grav e ca nu are încredere în oameni. Cel mai bun mod de a-ți învinge e sa o confrunți, sa treci prin ea si sa cauți  intodeauna partea buna, aproape orice situație de viata poate fi răsturnată si putem sa găsim si o parte buna în ea.