Sănătate din verdețurile primăverii! Leurdă, ștevie si urzici.
Încă un motiv în plus sa așteptăm cu drag primăvara, tarabele piețelor sunt pline de verdețuri care așteaptă sa le valorifici într-o salata apetisanta, numai buna pentru a te umple de energie si prospețime,sa iți sporești sănătatea. Iarna obișnuim sa consumam multe grăsimi, corpul nostru are nevoie de grăsimi pentru a face fata frigului, de aceea primăvara este momentul sa începem o revitalizare a corpului.
Printre cele mai sănătoase verdețuri pe care le găsim în luna martie-aprilie sunt leurda, ștevia, si sa nu uitam de miraculoasele urzici.Ca sa va conving cât este de important sa le consumam o sa va prezint beneficiile fiecare în parte.
- Leurda
Leurdă, supranumită şi „usturoiul sălbatic”, datorită mirosului pe care îl emană, este unul dintre primii vestitori ai primăverii şi este o plantă extraordinar de sănătoasă, având efecte miraculoase asupra organismului nostru.
Tratează afecţiunile gastrointestinale
Având proprietăţi curative foarte puternice, leurdă este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor abdominali, balonării şi dizenteriei. De asemenea ajută la distrugerea viermilor intestinali.
Purifică organismul
Frunzele de leurdă sunt într-adevăr miraculoase, având proprietăţi depurative şi capacitatea de a purifică sângele, ficatul, stomacul şi intestinele.
Tratează afecţiunile sistemului nervos
Ajută la tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi stările de anxietate.
Ameliorează problemele renale
Pe lângă celelalte beneficii ale leurdei, această are şi capacitatea de a curăţa rinichii şi vezica urinară. Totodată elimina excesul de acid uric care este foarte dăunător bolnavilor de gută.
Tratează bolile respiratorii
În cazul afecţiunilor precum bronşita, tuberculoză pulmonară sau infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau răceala, leurdă are efecte miraculoase şi este un remediu natural extrem de folositor. De asemenea ameliorează insuficientă respiratorie provocată de tuse.
Previne apariţia afecţiunilor la nivelul creierului
Leurdă consumată regulat poate duce la prevenirea bolii Alzheimer dar şi a demenţei. Mai mul decât atât, din pricina unor substanţe pe care le conţine ajută la sporirea activităţii creierului, stimulând memoria şi concentrarea.
Tratează reumatismul
Folosită extern are efecte miraculoase în combaterea reumatismului, iar cataplasmele cu frunze sunt cele indicate.
Vindecă rănile
Tot prin uz extern, leurda tratează efectiv eczemele, herpesul, rănile greu vindecabile, scrofuloza şi alte boli cronice de piele. Pentru furunculi se pot folosi cataplasmele cu frunze de leurdă.
Tratează afecţiunile cardiovasculare
Ajută la curăţarea sângelui de substanţele toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului şi previne accidentele vasculare.
Înlătură efectele fumatului
Leurda este benefică şi în cazul fumatului deoarece poate înlătura efectele nocive ale nicotinei din organism
- Stevie
Stevia contine tanini (inclusiv catecol), principii amare, rasini, rumicina, acid crisofanic si un ulei volatil complex, precum si glicozide, care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. Este bogata in fosfor, calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C.
Proprietati terapeutice
Substantele active din stevie ii confira acesteia proprietati antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive, purgative, depurative, laxative, astringete, colagoge
Indicatii terapeutice
Anemia– stevia este una dintre cele mai recomandate plante in tratarea anemiei. In afara de continutul bogat in fier, radacina sifrunzele de stevie contin substante benefice organismului, precum taninuri, rasini, glicozi de antrachinonice si oxalate, fosfor, vitaminele A si C si calciu.
Diabet de tip I si II deoarece are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange- tempereaza senzația de foame, combate pofta de dulciuri. : Un studiu din 2007 pe oameni a descoperit ca stevia are proprietati anti-diabet, inclusiv revitalizarea celulelor beta afectate, si este comparabila cu glibenclamida, dar fara efectele secundare ale acestui medicament
Combate obezitatea– prin scadera apetitului si a poftei de dulciuri, stevia regleaza greutatea corporala ajutand la pierderea kilogramelor in plus.
Reduce tensiunea arteriala – se consuma 2-3 cesti de infuzie pe zi
Este detoxifianta – prin faptul ca accelereaza tranzitul intestinal, usureaza digestia, elimina deranjamentele stomacale ajuta la eliminarea toxinelor din organism- bea o ceasca de ceai de stevie dupa fiecare masa.
Are un efect laxative moderat datorita prezentei glicozidelor, fiind de ajutor in tratarea constipatiei;
Este diuretica – continutul de flavonoide ajuta organismul sa elimine excesul de lichide;
Ajuta la combaterea tusei, a pneumoniei, a tuberculozei, datorita proprietatilor antibacteriene caz in care poti folosi sucul din radacina de stevie;
Combate bacteriile care provoaca cariile dentare
Depresie – s-a dovedit ca ceaiul de stevie poate imbunatati starile sufletesti, poate creste nivelurile de energie si agerimea mentala.
Cresterea imunitatii– stevia contine foarte multi antioxidanti polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol), care ajuta la intarirea imunitatii si la cresterea rezistentei organismului fata de radicalii liberi.
Extern se poate pentru rani minore (pulberea are efecte anti-bacteriene si previne infectarea leziunilor la nivelul pielii).
Inlatura matreata, este benefica pentru sanatatea scalpului si a parului, mai ales a parului uscat cu firul subtire – adauga extract de stevie in samponul tau obisnuit.
- Urzica
Comentarii