Coarda cu mere sau gem(de post)
Într-o vizita la părintii mei în weekendul trecut am gustat(ma rog, gustat e prea putin spus, având în vedere ca am mâncat vreo 6 bucăți) coarda cu mere și gem de vișine amare, mi-a plăcut atât de mult, atât mie cât și soțului, dar în special Sarei, fetita mea care nu prea agreează prăjiturile de casa. A doua zi m-am decis sa încerc și eu, am cerut rețeta mamei mele, am scos din congelator o punga de mere congelate, merele sunt bio 100%, din copacul nostru și m-am apucat de treaba. Rețeta nu e deloc greu de făcut, nu necesita cunoștințe elaborate de gastronomie, deci va indemn sa încercați și va garantez ca veți.
Pentru aluat aveți nevoie de:
- 500 gr faina
- 1 cub drojdie
- 250 ml apa/lapte dacă nu țineți post
- 1 lingura zahar
- putina sare
- 10 linguri de ulei
Pentru compoziție va trebuie:
- 1 kg mere, razalite, călite, 5 linguri de zahar, scortisoara și 2 linguri de gris(dacă sunt prea apoase merele)
- gem de care va place, eu am avut de caise și cireșe
Cum procedam:
- Se încălzește putin apa/laptele, se adăuga lingura de zahar și cubul de drojdie și se lasă la dospit, după care se adaugă peste faina, se frământă aluatul bine iar la sfârșit se pune treptat uleiul, se frământă pana se depinde de pe marginile vasului și mâini și la lasă sa crească pana își dublează volumul.
- după ce a crescut se împarte în patru, se întinde fiecare foaie separat și se pune compoziția, se rulează, se pun în tava una lângă alta și se ung cu ulei, se tine la cuptorul încins la 180 grade pana s-a rumenit deasupra.
Gata, asta e tot, se lasă la răcit și se servesc cu multa pofta.
Pofta buna!
Comentarii